Sohbet Girişi
FARKLI SÜRÜM İLE BAĞLAN

Van Kedisi Cinsi ve Özellikleri Nelerdir?

Van Kedisi Cinsi ve Özellikleri Nelerdir?

Van kedisi türü, Anadolu’nun doğusunda yer alan Van gölü civarında ortaya çıkan bir kedi türüdür. Gözlerinin renkleri birbirinden farklı olan Van kedisi türü, bu özelliğinden dolayı öne çıkmaktadır.

Birbirinden farklı renkteki gözleri, harika tüyleri, oyunculuğu, enteresan derecedeki yüzücülüğüyle muhteşem hayvanlar arasında yer alan Van kedisi cinsi, ortaya çıkış tarihi kesin olmayan fakat kitaplarda yer almaya 1950’li yıllarda başlayan canlılardır.

Beyefendi ve hanımefendi kelimelerinin vücut bulduğu Van kedisi türü, sakin, karizmatik, sadık ve naif özelliklere sahiptir. Tüm kedi türlerine ait olan muhteşemlik, tıpkı onlarda olduğu gibi Van kedisi türü için de son derece geçerlidir.

Anadolu topraklarının doğusunda ortaya çıkan ve bu coğrafyadan dünyaya mal olan bu muhteşemlik, kendisine has özelliklerle öne çıkan bir türdür. Gelin, birlikte Van kedisi cinsine ait özelliklere bir göz atalım!

Van kedisi türünün karakteristik özellikleri

Van kedisi türü sahip olduğu karakteristik özelliklerle Anadolulu olduğunu her durumda kanıtlamaktadır. Naif bir kişilik yapısına sahip olan Van kedisi türü, beyefendilik ve hanımefendilik kavramlarının gerekliliklerini eksiksiz karşılayan bir türdür.

Sahibine karşılık beklemeksizin sunduğu derin sevgi, sadakat ve saygı gibi kelimeleri de peşi sıra getirmektedir. Kediler genellikle son derece duygusal olan ve yaşadıklarının etkisinden bazen uzun süre bazen ise hiçbir zaman çıkamayan canlılardır. Van kedileri de bu tanıma harfiyen uymaktadır.

Oldukça sakin bir karakter yapısına sahip olan Van kedisi türü, oyun oynarken son derece heyecanlı hale gelebilmektedir. Ancak bu durumda bile sakinliğiyle görenleri şaşırtabilmektedir. Herkesle iyi ilişkiler kurabilen Van kedisi, bunu zamana yayarak yapmaktadır. Zaman içerisinde ona yaklaşmaya ve sevmeye çalışanlara alışarak onlarla harika ilişkiler kurmaktadır.

Van kedisi bakımında dikkat edilmesi gerekenler

Van kedisi türü, oldukça naif bir karaktere sahip olduğundan eğitilmeleri diğer türlere kıyasla pek de zor olmayacaktır. Meraklı yapısı ve kedilere has üstün zekaları ile hızlıca eğitimleri pekiştiren bu sevimli kedi türü bakımı oldukça kolay bir türdür.

Bakımında detaylı olan tek nokta diğer kedi türlerinde de olduğu gibi tüylerdir. Sık ve kalın tüylerini düzenli olarak tarayarak tüy dökümünü engelleyebilirsiniz. Bu detayın dışında bakımı için pek fazla detay barındırmayan Van kedileri ideal evcil hayvanlardır.

Van kedisi türünün genel özellikleri

Van kedisi türü, Anadolu’nun doğusunda Van gölü civarında ortaya çıkan ve oradan dünya çapında bir üne sahip olan muhteşem canlılardır. Van kedisi türünün en önemli özellikleri bir gözünün rengini Van gölünün maviliğinden diğerini ise Anadolu’nun kehribar rengi topraklarından almasıdır.

Van kedisi türü diğer kedi türleriyle kıyaslandığından orta boyutlu bir vücut yapısına sahiptir. Kısadan uzun, uzundan kısa olan muhteşem kürkü, ortaya çıktığı coğrafyanın karlı manzarasını anımsatacak kadar beyaz ve güzeldir.

Diğer kedi türleriyle kıyaslandığından yüzü de vücudu gibi çok uzun sayılmayan Van kedisi türünün yüzünde ve kuyruğunda sarı, siyah ve krem rengi benekler bulunabilmektedir. Beyaz bir tuvalin üstündeki fırça izlerini anımsatan bu benekler, büyük bir ressamın elinden çıkmışçasına göz kamaştırmaktadır.

Beyaz ağırlıklı benekli tüyleri bir zırh gibi onu güvende tutmaktadır. Van kedisi türü için anayurt olan Doğu Anadolu, Van kedisinden sonra soğuk kışıyla akla gelmektedir. Van kedisi türünün bu bölgede hayatta kalmak için uyum sağladığı soğuk kış günleri, onların bu denli kalın ve su geçirmez bir kürkle bezenmesine sebep olmuştur.

Diğer kedi türlerinden ayrılması için tescillenen ve adını doğduğu topraklardan alan Van kedisi türü, Anadolu’dan dünyaya mal olan dünya markalarımızdan birisidir. Sahip olduğu göz rengi farklılığı bir genetik bozukluk sonucunda ortaya çıkmıştır. Genellikle Van kedisi türlerinin her iki göz rengi birbirinden farklı olsa da zaman zaman bazı Van kedilerinin her iki gözü mavi veya kehribar renginde olabilmektedir.

Van kedisi türünün kızgınlık ve yavruluk dönemi

Van kedisi türünün kızgınlık dönemi adı verilen dönem her yıl şubat, mart ve haziran aylarında gerçekleşmektedir. Kızgınlık döneminde gebe kalana dişi Van kedisi türü o yıl içerisinden başka bir kızgınlık geçirmemektedir. Gebelik süresi 62 gün süren dişi Van kedisi türünün gebeliğinin ilk ayından sonrasında karnında belirgin bir şişlik meydana gelmektedir. Hamilelik dönemi boyunca hiç kimseyi karnına dokundurtmayan Van kedisi türü, bu dönemde son derece korumacı ve son derece huysuz tavırlar sergileyebilmektedir.

Tıpkı insanlarda olduğu gibi Van kedisi türünde de gebelik döneminde sevgi ve ilgi ihtiyacı maksimum düzeydedir. Ancak bu duruma rağmen ağır basan korumacı annelik duyguları onu yavrusunu kimsenin bulunmadığı bir yerde, kimsenin haberi olmadan doğurmaya itmektedir. Doğumun ardından anne kedi plasentayı ısırarak kopartmaktadır. Annelik görevinin en iyi şekilde yerine getiren dişi Van kedileri, 2 ay boyunca yavrularını emzirirler. Bu süre her kedi için farklılık gösterebilmektedir.

Hayata gözlerini yeni açan Van kedilerinin iki kulaklarının arasında iki küçük siyah noktacık bulunmaktadır. Bu noktacıklar, ileride tek göze yani iki farklı renkteki gözlere dönüşecektir. 25 günlük olduktan itibaren siyah noktacıklar büyüyerek iki farklı renkte olarak ortaya çıkmaya başlamaktadır. Gözlerinin net bir şekilde görünür hale gelmeleri 40 günün ardından gerçekleşecektir.

Van kedisi türü kediler nasıl sahiplenilir?

Kedi sahiplenmek günümüzdeki bireyselleşen toplumların, yalnızlaşan fertlerinin yalnızlığa karşı türettikleri bir çözümdür. Psikolojik olarak kendini yalnızlık duygusundan uzak tutmak ve sorumluluğun getirdiği mutluluğa sahip olmak adına minik sevimli bir ev arkadaşı edinmek son derece etkili olmaktadır.

Günümüzdeki toplumun işleyişi her ne kadar bireyselleşse de insanların yerini hayvanlar da alabilmektedir. Onların eve getirdikleri ses ve neşe paha biçilemez olup kimi zaman 10 insana bedel olabilir. Bu nedenle evcil hayvan sahiplenmek, sessizliğe ses, mutsuzluğa neşe olarak da adlandırılabilir.

Evcil hayvan sahiplenirken dışarıda veya barınaklarda bulunan çaresiz, kimsesiz ve sevgiye ihtiyaç duyan canlılara öncelik gösterilmelidir. Hiçbir canlı asla bir mal değildir ve paha biçilemez canlılardır. Onları ticari emellere alet, etik ahlak nezdinde etmenin insan ticaretinden hiçbir farkı yoktur. Bu nedenle ihtiyacınız olan minik sevimli dostu sokaktan veya barınaktan edinmek daha etik olacaktır.

Van kedisi sahiplenmek için evcil hayvan sahiplendirme sayfamıza göz atabilirsiniz.

 

admin 432
Cevap bırakın

Kategoriler
kategoriler
Genel Kurallar
kurallar
kuralSohbet odalarımız +18 yaş kullanıcılar için uygundur. 18 yaş altı kullanıcıların girmesi yasaktır!
kuralKanallar içerisinde küfür etmek, devlet görevlilerine hakaret etmek siyasi propaganda yapmak yasaktır!
kuralYaşadığınız soru, destek veya takıldığınız yerlerde #help kanalını kullanabilirsiniz.
kuralKanal yetkililerinin yaptığı uyarı dikkate almayan kişiler kanaldan tamamen uzaklaştırılacaktır.
söz
yukarı Sohbet - Canli sohbetler - Sohbet siteleri - Sohbet odaları - Sohbet